EKOprop и Натуралис – решение за почвени болести и неприятели

Почвата е убежище за много болести и неприятели – нематода, фузариум, трипсове, акари, телени червеи, доматения молец и др., които атакуват растенията както на открито, така и в оранжерии. Днешното биоземеделие се базира на модерни биопродукти, подходящи за борба срещу плевели, болести и неприятели. Ако се вземат навреме правилните мерки с подходящи средства, земеделците ще се радват на богата реколта.

Проблемът с вредителите може да се разреши изцяло с биологични препарати за растителна защита. Практиката е показала, че третирането с химични средства срещу най-големия почвен враг – нематодата, не води до желаните резултати. Тяхното действие е краткотрайно или частично, тъй като бързо се получава резистентност към тях. Аналогичен е случая и с фузариума, питиума и др. гъбни болести, които също са резистенни към масово прилаганите химични средства като метил топсин и фундазол.

Ефикасен препарат за биологична борба срещу нематодата и др. гъбни болести, е EKOprop. Представлява микс, съставен от ризосферна бактерия, ризосферни гъби, микориза и антагонистични гъби триходерми, конкретно разработени за почви с високи нива на стрес. Той намалява действието на патогените и подпомага образуването на мощна коренова система, която улеснява абсорбирането на вода и хранителни вещества.   Към EKOprop няма резистентност, нито временно действие в рамките на 10-15 дни, а изключително дълго последействие. Това се дължи на гъбите и бактерите,  от които е съставен препаратът, а тяхната естествена среда е почвата.  Когато попаднат там, масово се рамножават и продължват да я защитават и структурират, както и да я почистват от нематодата. Специално гъбата, коята се храни с нея е много агресивна и напада всички нейни стадии  – яйца, цисти, възрастни.

Почвата ще се изчисти и от неприятели с помощта на биологичния гъбен инсектицид  Натуралис. Попадайки в нея, т.е. в естествената си среда, спорите на препарата се активират от 24 до 36 часа и започват да се развиват в телата на различните насекоми – трипсове, акари и др. Вследствие на това те бързо умират поради липса на вода и хранителни вещества и отделяните от гъбата токсини.

Приложението и на двата продукта е много лесно и по нищо не се различава от това на химичните продукти. Прави се работен разтвор, който се внася в почвата чрез поливане или чрез капкова система за напояване. Броя на третиранията е в зависимост от плътността на заразата. EKOprop и Натуралис са еднакво ефикасни и се прилагат по един и същи начин както при зеленчуци, така и при трайни насаждения, зърнено-житни култури и др. Чистата от патогени почва гарантира получаването на по-висок добив, и висококачествена продукция с по-ниска себестойност.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other